miercuri, 30 martie 2011

Lapte si fursecuri de susan

Mai am retete facute si pozate mai vechi de postat dar trebuie sa sar peste ele si sa v-o povestesc pe cea mai recenta. Povestea se petrece timp de 12 ore cu dormit in reprize. 

I-am promis aseara sotului ca daca e baiat cuminte am sa-i fac ceva bun. Cum n-am avut ce sa-i reprosez m-am apucat de treaba. Atat laptele, cat si fursecurile de susan sunt inspirate, dar adaptate de pe blogul Corinei - pe care il apreciez tare mult.

M-am apucat de treaba pe la 19:00 - de fapt de pe la 17:00 cand am pus semintele de in si smochinele la hidratare. 

Ingrediente lapte:

  • susan inmuiat - eu am avut o jumatate de ceasca de 200 ml;
  • apa - eu am pus 750 ml (depinde cat de consistent il doriti);
  • indulcitor (miere, sirop de agave, smochine etc) sau condimente (scortisoara, nucsoara, cacaua etc) in functie de gust;
Se pun in blender si se mixeaza pana devine lapte. Pentru prima data am avut neplacerea ca blenerul meu sa nu le marunteasca, caz in care le-am pus in gheara verticala si totul a mers struna. 
Se strecoara laptele ori printr-un saculet special ori prin strecuratoare si pastram pulpa pentru fursecuri.

Se spune ca un pahar cu lapte de susan contine de trei ori mai mult calciu decat un pahar cu lapte de vaca.

Ingrediente fursecuri de susan:
  • pulpa ramase de la laptele de susan - a fost cam un bol mic;
  • 5 smochine hidratate;
  • sucul de la o portocala;
  • fulgi de ovaz;
  • cacaua;
  • miere (daca le vreti mai dulci);
Se stoarce portocala si se pune in blender impreuna cu smochinele si se paseaza pana devine o pasta omogena. Se toarna peste pulpa de susan, se adauga si fulgii de ovaz (daca vreti sa iasa mai multi puteti adauga mai multi fulgi de ovaz si se mai adauga apa in care ati hidratat smochinele). Daca vreti mai dulce mai adaugati miere. 

Se ia cu lingurita si li se da forma dorita pe tava cu hartie de copt a deshidratorului sau a cuptorului. Se fac cativa asa, dupa care se adauga cacaua in compozitie si avem si cu ciocolata :).

Inca n-am deshidrator, dar am cuptor electric cu grade putine si le-am pus acolo. 3 dintre ele si pe hartia de copt pe calorifer - azi dimineata inca nu erau facute. Le-am lasat de cu seara pana dimineata in cuptor la temperatura de 50 grade. 
Mi-am pus ceasul sa sune la 1 noaptea ca sa le intorc pe partea cealalata, dar m-am trezit pe la 12 si un pic si am anulat ceasul - nu avea rost sa ma mai trezesc si peste o jumatate de ora. Oricum am dormit tot cu gandul la ei si un pic cu teama sa nu care cumva sa se arda - motiv pentru care m-am trezit si pe la 5.

Azi dimineata le-am scos frumos din cuptor, miroseau bine si le-am gustat nerabdatoare. Concluzia: cele mai bune fursecuri mancate vreodata. Smochina s-a caramelizat frumos, crocante la exterior si moi in interior. Absolut deliciase. Au mers excelent cu laptele rece de la frigider, ele fiind caldute.

Le-am asezat drepte la poza, le-am pregatit si pentru sotul meu, le-am descarcat - motiv pentru care am pierdut 2 autobuze, dar eu zic ca s-a meritat. Abea astept reactia sotului :).



Abea astept sa ajung diseara acasa si sa le testez si pe cele de pe calorifer...

2 comentarii:

  1. pe cele de pe calorifer le-am gasit, dar din celelalte nimic :((

    Oricum pe calorifer nu s-au facut intrucat nu mai e asa de frig sa porneasca centrala tot timpul...

    RăspundețiȘtergere