luni, 4 aprilie 2011

E - Echilibru mental si spiritual

Nu exista om pe fata pamantului care sa nu se confrunte zi de zi cu probleme. Autobuzul care nu vine la timp, preturile care cresc fara oprire, sesiunea care se apropie, raceala copilului etc. Traim intr-un secol al vitezei si aproape toti, fara exceptie, ne plangem sau, dimpotriva, ne laudam cu viata stresanta pe care o ducem. 

Imagine luata de aici
Stresul este reactia organismului nostru la factorii stresori. Stresul este raspunsul organismului la evenimentele amenintatoare, la situatiile cu care ne confruntam.

Reactia la stres consta, pe de o parte, in reactii fizice: cresterea ritmului batailor inimii, cresterea tensiunii arteriale, cresterea ritmului respiratiei, cresterea tonusului muscular. Pe de alta parte, au loc reactii psihice: atentia creste la maximum, simturile cresc brusc intr-o stare de alerta crescuta si, de obicei, pot sa trezeasca brusc o multime de emotii ca de exemplu: teama, mania, indarjirea, disperarea etc. Menirea tuturor acestor reactii este de a ne face in stare sa depasim o situatie critica de scurta durata.

Iata pasii care trebuie parcursi pentru a contracara eficient stresul excesiv:
  1. Recunoasterea starii de stres:
    1. semne fizice: dureri de cap, oboseala generala, dureri de spate etc;
    2. semne psihologice: neliniste, labilitate afectiva, nemultumire etc;
    3. semne comportamentale: vorbire agitata, iritabilitate, neglijarea muncii, roaderea unghiilor etc;
  2. Recunoasterea factorilor stresori si evaluarea intensitatii lor: iata o clasificare simpla a lor:
    1. stresori fizici: boli, accidente, operatii, vreme, aglomeratia din oras;
    2. stresori senzoriali: farurile masinilor, reclamele luminoase, aspiratorul, muzica veciniilor;
    3. stresori informationali: radioul, televizorul, internetul, ziarele - toate ne asalteaza cu informatii, noutati, vesti;
    4. stresori decizionali: hotararile pot fi o sursa importanta de stres;
    5. stresori relationali: neintelegeri, certuri, tensiuni intre colegi, rude etc. 
  3. Reducerea sau chiar evitarea factorilor de stres: desigur multe evenimente nu depinde de noi, scapa de sub controlul nostru, dar, daca suntem atenti, putem identifica numeroase surse de stres care depind de noi si putem astfel sa reducem nivelul general de expunere la stres. 
  4. Reevaluarea situatiilor: este un punct esential pentru ca, de cele mai multe ori, problemele nu sunt asa de grave cum le simtim noi. Puneti-va intotdeauna 2 intrebari:
    1. Ajuta cu ceva daca ma enervez (sau plang, sau ma irit, sau ma razbun, sau dau cu pumnul in masa etc?)
    2. Ce pot sa fac pentru a rezolva problema? Dupa ce ati stabilit raspunsul la aceasta intrebare (de preferat pe o foaie de hartie) treceti imediat la punctul urmator;
  5. Apelati la ajutorul altora: daca vrei sa gasesti un om binevoitor si de incredere vei gasi - "unde-s doi puterea creste". Nu are nici un sens sa va luptati singuri;
  6. Adoptarea si manifestarea unei atitudini pozitive: aceasta atitudine, sau dispozitie, are un temei adanc in convingerea ca Dumnezeu exista, ca El ne iubeste si ne poarta de grija. Atunci cand aceasta incredere este elementul pivot al vietii noastre afectiv-emotionale si intelectuale disperarea, teama, ingrijorarile - desi prezente in continuare - nu ne mai pot coplesi.
Cercetarile arata ca omul modern se simte din ce in ce mai nesatisfacut. Sperantele ne sunt in mod permanent si in mod exagerat hranite de reclamele nerealiste, de tot felul de guru experti in autoajutorare, care ne promit cata luna-n si-n stele, precum si de increderea noastra copilareasca in capacitatea medicinei de a ne vindeca de toate suferintele. Si, in vreme ce deceptiile se acumuleaza, traim de azi pe maine, cautand piesele lipsa din mozaicul vietii noastre.

Luati-va obiceiul sa priviti lucrurile cu calm, sa nu va suparati si sa va nelinistiti, sa nu pastrati pica pe cineva si sa intampinati surazand si increzator problemele vietii. 

S-a dovedit de nenumarate ori ca aceasta atitudine de echilibru mental este un factor esential pentru sanatate. Cei indispusi si depresivi sunt afectati mai frecvent de cancer. Nu este usor sa pastram aceasta pace mentala in mijlocul atator tensiuni si probleme pe care ni le pune viata moderna. Increderea si credinta pot face mult pentru a obtine o buna dispozitie mentala si pacea spirituala de care vor beneficia atat sanatatea mentala cat si cea fizica. Lucrul acesta se intampla pentru ca cel credincios traieste cu o speranta ferma intr-un viitor mai bun si cu convingerea ca exista Cineva deasupra lui, care il intelege si-l iubeste.

Buna dispozitie mentala influenteaza in mod hotarator buna functionare a organismului nostru. Nimic nu ajuta mai mult la sanatatea corpului si a sufletului nostru ca pastrarea unui spirit de multumire.

Un corp sanatos, o minte sanatoasa si un spirit sanatos - in vederea unui caracter drept si frumos - iata un ideal pentru fiecare. Cum ar arata lumea noastra daca tot mai multi oameni si-ar insusi acest ideal?    

Bibliografie:
Neagu, Cristina (coord.), Manualul instructorului de exploratori, Ediţia a II-a revizuită, Casa de Editură Viaţă şi Sănătate, Bucureşti, 2006;
Diehl, Hans şi Ludington, Aileen, Tablete de stil de viaţă, Ediţia a V-a, Casa de Editură Viaţă şi Sănătate, Bucureşti, 2007;
Pamplona-Roger, Jorge D., Poftă bună, Casa de Editură Viaţă şi Sănătate, Bucureşti, 1998;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu