miercuri, 23 martie 2011

T - Temperanta

A cincea litera din S-A-N-A-T-A-T-E vine de la temperanta.

Imagine luata de aici
Temperanta include moderatia, dar presupune mai mult decat atat. Temperanta inseamna abtinerea de la folosirea oricaror substante daunatoare si folosirea cu masura a celor sanatoase.

Omul este singura fiinta vie care isi distruge cu buna stiinta sanatatea folosind drogurile. Nocivitatea cafelei, a bauturilor alcoolice, a tutunului, si a drogurilor a fost cu prisosinta demonstrata. Daca dorim sa avem o minte treaza si sanatoasa, trebuie sa evitam orice substanta care altereaza mecanismul delicat al creierului nostru. Stimulentii artificiali (cafeaua, nicotina alcoolul, drogurile etc) obliga organismul nostru sa functioneze in conditii fortate, ceea ce-l predispune la deteriorare timpurie si imbolnavire.

Pe langa dependentele comune din zilele noastre (alcoolismul, bauturile ce contin cafeina, tutunul, drogurile ilegale) dependenta are un spectru foarte larg: munca in excess, consumul obsesiv de alimente, gustul ametitor al puterii, succesului sau banilor, cumparaturile necontrolate, pornografia etc.

Una dintre cele mai binevenite decizii care se pot lua in favoarea unei vieti sanatoase si fericite este evitatea acestor substante daunatoare.

Temperanta este o virtute care se obtine printr-o puternica disciplinare de sine. Trebuie stabilite cu exactitate valoriile vietii, prioritatiile ei si instruite principii si reguli personale.


Bibliografie:
Neagu, Cristina (coord.), Manualul instructorului de exploratori, Ediţia a II-a revizuită, Casa de Editură Viaţă şi Sănătate, Bucureşti, 2006;
Pamplona-Roger, Jorge D., Poftă bună, Casa de Editură Viaţă şi Sănătate, Bucureşti, 1998;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu