marți, 8 martie 2011

S-A-N-A-T-A-T-E ca stil de viata

Fiecare individ este protagonistul unui anumit stil de viata propriu si constant. Daca la un copil nu se poate vorbi inca de un stil de viata propriu-zis, odata cu adolescenta, cu procesul de cristalizare al personalitatii, incepe sa se contureze si un stil de viata propriu, pe care tineretea si maturitatea il vor desavarsi. Tocmai de aceea e important sa luam deciziile adecvate cat mai suntem tineri si ne este mai usor sa facem schimbari decat o persoana a carei obiceiuri de viata sunt deja sedimentate - cu toate ca si aici este loc de schimbare cu vointa.

Imagine preluata de aici
Un vechi proverb – sintetizand intelepciunea si experienta de viata a multor generatii – aminteste sobru, lapidar ca „Fiecare imbatraneste asa cum a trait!”. Acest adevar invita pe orice tanar sau varsnic la reflexie, la analiza, la autoevaluarea modului propriu de a trai, a stilului de viata personal, la masura in care fiecare poseda arta de a trai sanatos. Cred ca suntem cu totii de acord ca, in conditiile vietii postmoderne, confruntati la tot pasul cu factori de risc, a trai sanatos este o arta

Ken Kooper, de la Institutul Aerobic din Dallas, obisnuia sa spuna: "Nu murim din cauza bolilor, ci din cauza modului in care traim". Iata de ce este atat de important sa adoptam un stil de viata care sa aiba in centru sanatatea. 

Majoritatea bolilor moderne sunt datorate stilului de viata. In fond, ele sunt boli ale belsugului: prea multa mancare, prea multa bautura, prea mult fumat si prea putina miscare. Iar medicii trateaza simptomele! Oare nu ar fi timpul sa tratam si cauzele? Azi, sanatatatea noastra e determinata, in mare masura, de alegerile stilulului de viata, de mostenirea noastra si de mediul in care traim. (E. Radulescu, Intrebari, controverse si obiectii legate de stilul de viata, 2007, pag. 23)

Deoarece nu ne putem alege parintii si nici nu sta in puterile noastre sa cream un mediu inconjurator ideal, sanatatea populatiei din zilele noastre depinde, in primul rand, de ceea ce suntem dispusi sa facem pentru noi insine, in special in ceea ce priveste hrana, bauturile, activitatea fizica si faptul ca fumam sau nu fumam. Fara a desconsidera realizarile medicinei moderne, trebuie sa ne obisnuim cu gandul ca noi suntem raspunzatori de sanatatea noastra si ca nimeni nu va face ceea ce putem si ceea ce tine de noi sa facem. 

In posturile urmatoare imi doresc sa ne reamintim acele conduie de viata rationale, sa ne improspatam acele invataminte si pratici ale modului de viata cumpatat, echilibrat, organizat, sa vedem ce trebuie sa adaugam, ce trebuie sa eliminăm, ce trebuie sa continuam sa facem pentru a ajunge la un stil de viaţă sănătos.

S-A-N-A-T-A-T-E este un stil de viata profilactic care ne va ajuta sa traim cu mai putine dureri si vizite la doctori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu