vineri, 18 martie 2011

N - Nutritie (Alimentatie)

A treia litera din S-A-N-A-T-A-T-E este de la Nutritie.

Alimentatia este obiceiul care influenteaza cel mai mult sanatatea noastra. Nu numai ce mancam, ci, de asemenea, timpul si modul in care mancam afecteaza hotarator organismul nostru. 

Fiecare om are zilnic nevoie de un anumit numar de proteine, glucide, vitamine, minerale, care sa ii ofere energia necesara pentru a face fata activitatilor zilnice. Acestea sunt procurate din alimentele consumate in cadrul fiecarei mese. 

Nutritia ne invata ca alimentele trebuie sa treaca atat prin tractul digestiv, cat si prin sita ratiunii, si ca excesele si carentele alimentare, atat cantitative cat si calitative, ne influenteaza sanatatea.

Imagine preluata de aici
Pentru a fi sanatos, omul are nevoie de aproximativ 40 elemente nutritive. Nici un aliment nu contine toate aceste elemente nutritive, de aceea trebuie sa folosim o alimentatie variata.

Alimentatia corespunzatoare in ceea ce priveste timpul si cantitatea:
In alimentatie este important nu doar ce mancam si in ce cantitate mancam, si mai conteaza si cand mancam si cum mancam.

Greselile cele mai frecvente in acest sens:
  • servirea mesei la ore neregulate;
  • mancatul intre mese. Si totusi, se poate consuma ceva intre mese - apa. Apa nu necesita nici un proces de digestie, ea trece pur si simplu prin tubul digestiv si se absoarbe pasiv (adica fara consum de energie) in sange; 
Sa ne aducem mereu aminte de dictonul: "Mancam pentru a trai, nu traim pentru a manca!"

Principii pentru o alimentatie sanatoasa:
  • asigurati-va 2-3 mese regulate pe zi;
  • masa de dimineata trebuie sa fie o masa consistenta;
  • cina sa fie servita cu cel putin 4 ore inainte de culcare - evitati mesele bogate la ore tarzii;
  • lasati 5-6 ore intre mese;
  • intre mese beti din belsug apa - apa se bea in intervalul cuprins intre o ora dupa masa si o jumatate de ora inainte de masa urmatoare;
  • mestecati bine alimentele astfel ca saliva sa fie bine amestecata cu hrana si sucurile digestive sa fie stimulate;
  • nu beti apa sau lichide in timpul mesei;
  • consumati o varietate cat mai mare de alimente (cereale, nuci, seminte, leguminoase, fructe etc), dar nu mai mult de 2-4 feluri la o masa;
  • consumati alimente cat mai aproape de starea lor naturala;
  • ori de cate ori este posibil mancati si coaja legumelor si fructelor - de regula, in acesta parte se gasesc cei mai valorosi nutrienti. !  Spalati-le foarte bine (vezi aici o varianta);
  • pentru imbunatatirea gustului folositi mirodenii naturale (cimbru, busuioc, ceapa, usturoi, ghimbir etc);
  • eliminati folosirea de alimente rafinate - pregatite cu multa sare, zahar, aditivi, coloranti etc;
  • alegeti produsele alimentare cat mai proaspete cu putinta - de preferat de la piata;
  • nu mancati peste masura;
  • folositi zilnic legume si fructe proaspete;
  • folositi cu moderatie sarea. Nu uitati ca ea se afla ascunsa in multe produse;
  • evitati alimentele care contin grasimi saturate si colesterol;
  • in locul grasimilor obtinute prin hidrogenare folositi grasimile nesaturate - de preferat cele presate la rece;
Respectati aceasta minunata masinarie a corpului nostru! Dati atentie oricarui semnal de alarma (indigestie, arsuri, constipatie, balonare, oboseala cronica etc) care indica faptul ca ceva anume nu este in regula intr-un anumit loc din corp. Depistand o boala in fazele incipiente, pe baza acestor semnale de alarma, va fi mult mai usor sa o tratati.

Dictonul lui Hipocrate era: "Alimentele trebuie sa fie medicamentele voastre si medicamentele voastre sa fie alimente." El recomanda atat celor bolnati, cat si celor sanatosi o alimentatie alcatuita din cruditati bine alese, acestea ajutand la eliminarea toxinelor. Astfel se recapata forta vitala printr-un regim de viata sanatos.

Bibliografie:
  1.            Pridie, Elena, Reţete pentru sănătatea noastră, Ediţia a 2-a, Casa de Editură Viaţă şi Sănătate, Bucureşti, 2007;
      2.   Diehl, Hans şi Ludington, Aileen, Tablete de stil de viaţă, Ediţia a V-a, Casa de Editură Viaţă şi Sănătate, Bucureşti, 2007;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu