joi, 10 martie 2011

A - Aer

A doua litera din S-A-N-A-T-A-T-E vine de la AER.

Sursa: aici
Se poate trai timp de mai multe saptamani fara a manca, mai multe zile fara a bea apa, dar fara a respira nu putem trai mai mult de doua sau trei minute. Aceasta informatie vorbeste de la sine despre importanta aerului pentru organismul uman. Ramane de vazut ce aer respiram si cum putem sa imbunatatim calitatea acestuia. 

Legatura arului cu sanatatea:
Aerul este compus in proportie de 20% din oxigen, restul fiind reprezentat de azot si alte cateva gaze. Intrucat corpul omenesc functioneaza cu exigen, fiecare din cele 100.000 miliarde de celule ale sale are nevoie de un aport continuu si proaspat de oxigen, altfel moare. La nivelul plamanilor, oxigenul este extras din aerul pe care il respiram si este transmis la nivelul tesuturilor, prin intermediul globulelor rosii din sange. Celulele bine oxigenate sunt sanatoase si contribuie la bunastarea generala a organismului.Tot ceea ce impiedica accesul oxigenului la plamani sau eliberarea lui spre celule organismului are consecinte negative asupra sanatatii. 

Moleculele aerului pot fi incarcate pozitiv sau negativ. Aerul poluat este, de obicei, plin de ioni pozitivi (ex: pe marile artere rutiere, langa aeroporturi, in zonele industriale etc). In schimb, aerul bogat in ioni negativi se gaseste din abundenta in paduri, langa rauri, dupa o furtuna de ploaie etc. 

O alta tehnica care ne poate face sa ne simtiti mai bine este sa ne luam timp, de mai multe ori pe zi, pentru a respira profund

Exercitiul fizic este, de asemenea, o metoda buna de a "imbaia" organismul de oxigen. Activitatea fizica mareste si dilata vasele sangvine marind, in acelasi timp, viteza de circulatie a globulelor rosii incarcate cu oxigen. 

Oxigenul din aer este indispensabil pentru ca alimentele care se ard in celulele corpului nostru sa produca energia necesara pentru mentinerea vietii. 

Si sa nu uitam plantele de interior. Se recomanda asezarea unei astfel de plante la fiecare 10 m² de spatiu interior. Se pare ca plantele vii, pe langa „inghitirea” poluantilor daunatori sanatatii si improspatarea aerului cu oxigen, au si capacitatea de a elibera ioni negativi in aerul din jurul lor.

Cum ne putem proteja impotriva poluantilor din locuinte:
  • prin controlul expunerii: ex: interziceti fumatul in casa. Incalzitarele si aparatele care functioneaza cu gaze, petrol etc sa aiba dispozitive de eliminare a gazelor in aerul atmosferic. Curatati cu regularitate conductele si filtrele de aer. Folositi cat mai rar naftalina si produse de improspatat aerul. 
  • prin imbunatatirea ventilatiei aerului: cea mai simpla solutie este deschiderea ferestrelor. In incaperile inchise aerul fiind respirat din nou si din nou continutul oxigenului scade, iar cel de dioxid de carbon si alte reziduuri creste, ceea ce are ca urmare aparitia somnolentei, oboselii si durerilor de cap.


Sugestii utile pentru a asigura organismului un aport optim de oxigen:
  • respirati profund, cat de des posibil;
  • nu fumati si nu acceptati fumul de tigara al nimanui;
  • aerisiti locuinta cel putin o data pe zi.
  • dormiti, pe cat posibil, cu o fereastra deschisa;
  • inconjurati-va cu plante verzi;
  • trebuie sa respiram bine, adanc, dar mai ales aer curat;
  • mentineti o pozitie buna a corpului cu trunchiul drept pentru a usura respiratia;
  • incepeti ziua respirand profund intr-un loc deschis;
  • profitati de toate ocaziile care vi se ofera pentru a iesi in natura.
Respiratia este prima functie a vietii. Creierul si tot organismul vor functiona cu mult mai bine daca vom respira un aer cat mai curat posibil.

Igiena respiratiei:
  • Respiratia normala este respiratia nazala. Nasul are urmatoarele functii esentiale pentru organism: incalzeste, umezeste si filtreaza aerul pe care il respiram;
  • Suflarea corecta a nasului implica suflarea pe rand a fiecarei nari;
  • Inspirul si expirul trebuie sa fie ample, rare si regulate;
Sa facem tot ce depinde de noi pentru a pastra o atmosfera cat mai respirabila pentru noi si pentru semeni. Sa nu uitam ca atat sanatatea, cat si aerul proaspat sunt daruri de o inestimabila valoare, pe care avem cu totii datoria, dar si privilegiul de a le administra in mod responsabil.

Surse:
  1. Pamplona-Roger, Jorge D., Poftă bună, Casa de Editură Viaţă şi Sănătate, Bucureşti, 1998; 
  2.       .     Diehl, Hans şi Ludington, Aileen, Tablete de stil de viaţă, Ediţia a V-a, Casa de Editură Viaţă şi Sănătate, Bucureşti, 2007;
    3.   Neagu, Cristina (coord.), Manualul instructorului de exploratori, Ediţia a II-a revizuită, Casa de Editură Viaţă şi Sănătate, Bucureşti, 2006;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu