duminică, 27 martie 2011

A - Apa

A sasea litera din S-A-N-A-T-A-T-E vine de la Apa.

Imagine luata de aici.
Apa este dizolvantul universal al materiei vii. De apa avem nevoie atat pentru uz extern (pentru igiena  corporala), cat si pentru uz intern.

Urmatoarele date subliniaza importanta apei pentru organismul omenesc:
  • 70% din greutatea corpului omenesc este apa;
  • sangele este 83% apa;
  • muschii sunt 75% apa;
  • oasele au 22% apa;
A obliga organisul sa lucreze cu cantitati limitate de apa este ca si cum ai incerca sa speli vasele cu o cana cu apa. Atunci cand nu consumam apa in cantitate sufiecienta, organismul se vede nevoit sa elimine reziduurile intr-o forma mult mai concentrata, urmarea fiind aparitia unei transpiratii urat mirositoare, a unei respiratii rele si a unei urini cu miros neplacut.

Apa din sangele nostru transporta nutrientii si hormonii in tot organismul si elimina reziduurile chimice prin urina.

Conteaza ce bautura consumam? La urma urmei toate bauturile contin apa, nu-i asa?

Organismul poate folosi apa indiferent de sursa ei de provenienta, insa anumite bauturi ridica unele probleme speciale. Multe dintre ele contin calorii care trebuie digerate intocmai ca si hrana. Aceste calorii pot produce cresterea numarului depozitelor de grasime, oscilatii ale nivelului zaharului sangvin si incetinesc digestia. Apa, pe de alta parte, trece pur si simplu prin stomac, indiferent daca acesta contine alimente sau nu. Ea nu trebuie prelucrata sau digerata, nu irita si nu tulbura functiile organismului.

Bauturile dietetice, cafeaua si ceaiul rezolva problema calorica, insa prezinta alte dificultati. Substantele chimice pe care le contin aceste bauturi - printre care se numara aromatizantele, conservantii si colorantii ce se folosesc chiar in bauturile dietetice - irita stomacul si solicita stomacul si rinichii pentru a le detoxifia si elimina. Toate aceste operatiuni necesita un surplus de apa. 

Cata apa ar trebui sa consumam?

Raspunsul cel mai simplu - suficienta ca urina sa ramana decolorata!

Un pahar de apa baut este un fel de dus interior- ea clateste stomacul si-l pregateste pentru munca sa. 

Apa se bea numai intre mese. Bauta in timpul mesei apa incetineste digestia, racind si diluand sucurile gastrice.  Incetinirea digestiei are urmatoarele consecinte nefaste:
  • alimentele stau prea mult in stomac si  il suprasolicita;
  • alimentele trec in intestin inainte de terminarea digestiei gastrice;
  • dilueaza sucul gastric ce duce la micsorarea capacitatii de dezinfecare a alimentelor, marind riscul de trecere in intestin a unor microbi si virusi care dau infectiile intestinale - omul percepe aceasta prin senzatia de balonare;
Setea nu este un indicator de incredere. Trebuie sa bem mai multa apa decat simtim ca este nevoie.

Efectele apei in organism:
  • permite organismului nostru sa-si indeplineasca functiile mai eficeint;
  • reziduurile sunt mai usor eliminate din organism;
  • apa consumata din abundenta ajuta la prevenirea infectiilor;
Apa aplicata extern are o mare putere curativa, cunoscuta inca din antichitate. Tehnicile de hidroterapie fie ca sunt aplicate intr-o statiune balneara, fie direct acasa (dusurile alternative, inhalatiile cu aburi, sauna etc) pot rezolva sau cel putin alina multe suferinte. Recurgeti la apa cat de des puteti, chiar si pentru a face, din cand in cand, o baie calda cu esente pentru relaxare inainte de culcare.

Sa nu uitam insa ca ramane totusi un adevar: acela ca sanatatea celor mai multi dintre noi este mult mai primejduita de faptul ca nu bem suficienta apa decat de substantele nocive cu care aceasta ar putea fi contaminata. Tot ce ne ramane de facut este sa avem grija sa bem cat mai multa - macar 5-6 pahare pe zi.

Apa este o bautura necostisitoare, disponibila aproape in orice loc si in orice conditii. Preferati apa oricarei alte bauturi.


Bibliografie:
 Neagu, Cristina (coord.), Manualul instructorului de exploratori, Ediţia a II-a revizuită, Casa de Editură Viaţă şi Sănătate, Bucureşti, 2006;
Diehl, Hans şi Ludington, Aileen, Tablete de stil de viaţă, Ediţia a V-a, Casa de Editură Viaţă şi Sănătate, Bucureşti, 2007;
Pridie, Elena, Reţete pentru sănătatea noastră, Ediţia a 2-a, Casa de Editură Viaţă şi Sănătate, Bucureşti, 2007;
Pamplona-Roger, Jorge D., Poftă bună, Casa de Editură Viaţă şi Sănătate, Bucureşti, 1998; 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu