vineri, 18 februarie 2011

A fi sanatos = A fi fericit = A fi responsabil


Foto luata de aici.
Filosoful german Schopenhauer afirma: "Noua zecimi din fericirea noastra se bazeaza pe sanatate". Toata lumea isi doreste sa fie fericita, dar putini sunt aceia care se intereseaza ce pot face pentru a-si mentine sanatatea. 

Daca intrebi pe cineva: Vrei sa fii fericit? Raspunsul invariabil este Da. Daca intrebi pe cineva: Vrei sa fii sanatos? Raspunsul este invariabil Da. Daca intrebi: Vrei sa faci schimbari de stil de viata (dieta, exercitiu fizic, odihna etc) raspunsul nu va mai fi invariabil Da. Daca nu vom face schimbari, nu vom avea sanse sa traim sanatosi si fericiti pana la adanci batraneti.

De multe ori sanatatea este tratata ca si cum ar fi un cont inepuizabil in banca sau ca o mostenire de la parinti, dobantita fara efort special. Asa se face ca, in multitudinea preocuparilor zilnice, cei mai multi nici nu se gandesc ca ar putea face ceva pentru mentinerea sanatatii, luand-o ca pe un dat. 

Nu ne dam seama cat de mult putem face in favoarea sau in defavoarea sanatatii noastre si de toate consecintele care, mai devreme sau mai tarziu, vor aparea.

Suntem, fiecare dintre noi responsabili pentru sanatatea noastra. Nimeni nu poate, mai bine decat noi, sa recunoasca dezechilibrele, sa refaca armonia propriei fiinte. Dispunem de tot ce trebuie pentru a reusi. Respectand legile sanatatii vom avea toate sansele sa ne regasim echilibrul atat de necesar sanatatii si sa-l pastram. (B. Thorton, Cele 10 legi universale ale sanatatii, 2003, pag. 156)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu