marți, 22 februarie 2011

Dimensiunile sanatatii

Foto: aici 
1. Biologica
Din punc de vedere biologic sanatatea poate fi definita ca acea stare a unui organism neatins de boala, in care toate organele, aparatele si sistemele functioneaza normal. 
Aceasta dimensiune presupune activitate fizica regulata, alimentatie sanatoasa, evitarea factorilor de risc (fumatul, consumul de alcool, cofeina si droguri, sedentarismul, stresul), igiena personala. 
Mai mult decat atat, indeplinirea sarcinilor zilnice si a activitatiilor recreationale, sunt insotite de prezenta energiei si a vitalitatii suficiente, fara a obosi in mod deosebit.



Foto: aici  
2. Psihica:
Din punct de vedere psihic, sanatatea poate fi inteleasa ca armonie intre comportamentul cotidian si valorile fundamentale ale vietii asimilate de individ. Ea presupune capacitatea de a intelege emotiile si de a sti cum sa facem fata problemelor cotidiene, capacitatea de a ne stapani si de a rezolva problemele si situatiile stresante, fara sa ajungem sa depindem de substante chimice (ex: medicamente psihoactive) pentru a face fata acestora. 
Presupune capacitatea de a munci productiv, a iubi, a ne preocupa de soarta celorlalti si de a avea un grad rezonabil de autonomie personala
In ultima instanta, presupune o viata cu sens, care merita sa fie traita.

3. Sociala:
Foto:aici 
Din punct de vedere social, sanatatea este acea stare a organismului in care "capacitatiile individuale sunt optime pentru ca persoana sa-si indeplineasca in mod adecvat rolurile sociale. Rolurile de prieten, de vecin, cetatean, iubit, sot, sotie, parinte etc trebuie indeplinite in mod confortabil si cu placere, fara a produce un rau altuia" (I. Lupu şi I. Zanc, Sociologie medicală. Teorie şi aplicaţii, 1999, pag. 57) 
Se stie ca cei care au multe legaturi sociale se imbolnavesc mai rar si sunt mai satisfacuti in viata.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu