joi, 28 aprilie 2011

Umami, al cincilea gust

Un documentar ce merita vazut despre acidul glutamic (E 621) - potentiatorul de gust folosit aprope in orice cumparam de la supermarket si nu numai.

Sursa aici.
Se incarca un pic mai greu, dar merita asteptarea.

miercuri, 27 aprilie 2011

Smoothie cu spanac si para

Am fost la piata si m-am intors acasa cu o gramada de verzituri (spanac, leurda, stevie, salatica, salata, patrunjel, marar, leustean, ceapa si usturoi verde) si alte cateva fructe si legume.

Asa ca dimineata m-am pus pe treaba si mi-am facut o infuzie cu clorofila din urmatoarele ingrediente:
  • 2 maini zdravene de spanac;
  • 1 para;
  • apa in functie de consistenta dorita;
Smoothie cu spanac si para
Le-am pus pe toate in blender si am dat drumul zgomotului. A iesit suficienta clorofila cat pentru o zi intreaga asa ca mi-am pus la pachet. M-a amuzat tare reactia colegilor: ce bei tu acolo cu o fata foarte sceptica? 

Cu siguranta nu e cel mai bun suc de pe lume, dar este foarte sanatos si nu mori bandu-l.

marți, 26 aprilie 2011

Gingerata cu portocale

Intotdeauna mi-am imaginat ca trebuie sa fie foarte buna combinatia intre portocala si ghimbir. Indragostita fiind de gingerata am tot facut destul de des asa ca intr-o zi m-am gandit sa o schimb putin si am adaugat si portocale.  A iesit o bautura foarte buna.

Ingrediente:
  • o bucata cam de 3 cm de ghimbir;
  • zeama de la 1 lamaie;
  • zeama de la 3 portocale;
  • 3-4 linguri indulcitor natural - eu am folosit miere;
  • un litru de apa;

Se adauga toate ingredientele in blender (la inceput doar un sfert din cantitatea de apa pentru a se marunti mai bine ghimbirul - care e bine sa fie ciopartit in bucatele mai mici in prealabil). 

La sfarsit se scurge printr-o sita, tifon sau o punga speciala pentru a indeparta atele de la ghimbir.

Iese o bautura foarte gustoasa si energizanta.

Mai multe despre beneficiile ghimbirului gasiti aici.

joi, 21 aprilie 2011

Branza topita de caju cu curry

Am mai ramas datoare doar cu aceasta reteta de la intalnirea potluck. Am mai incercat sa fac branzica de caju dar atunci nu am fost asa de multumita precum am fost acum.

Ingrediente:
  • un bol de caju inmuiat peste noapte;
  • o jumatete de legatura de marar;
  • 2 catei de usturoi;
  • sare;
  • curry;
  • putina apa;

De data aceasta nu am mai pus apa cat nivelul cajuulul in robot, am pus apa cam pana la jumatatea lui. Timpul de procesare a fost mai lung, dar a iesit mult mai cremos, mai pastos, mai fin mi s-a parut mie. Prima data am pus toate ingredeintele in afara de curry pentru ca eram sceptica de cum o sa guste. Am luat o parte asa simpla, apoi am incercat pe o lingurita cu curry si mi-a placut, drept pentru care am adaugat si curry.

Am bus branzica pe barcute de ardei rosu si portocaliu. In cei rosii este branza simpla, iar in cei portocalii branza cu curry.

miercuri, 20 aprilie 2011

Painici cu seminte

Cand vorbeam despre cum a fost la prima mea intalnire potluck scriam ca o sa pun in curand si celelalte retete. Azi o sa scriu despre painicile cu seminte.

Ingrediente:

  • 1 ceasca de apa;
  • 1 ceasca ulei de floarea soarelui;
  • seminte de toate felurile, eu am pus: floarea soarelu, dovleac, mac, susan alb si negru, canepa;
  • un praf de sare;
  • faina cat cuprinde (am folosit alba dar am incercat si cu combinatie de faina alba si neagra, am pus si un pic de faina de soia);

Se amesteca apa, uleiul, sarea si semintele, apoi se adauga treptat faina amestecand cu o lingura. Cand nu mai merge partea cu lingura se introduc manutele si se framanta bine pana se desprinde aluatul de pe vas. Se intinde uniform (este important acest aspect ca altfel ori se ard unele, ori raman nefacute altele) apoi intr-o tava cu hartie de copt. Se taie in forma dorita si se dau la cuptorul preincalzit la foc mediu. 

Sunt foarte gustoase de la semintele care se prajesc. Merg atat cu supe, cu pateuri, cat si pur si simplu goale.

luni, 18 aprilie 2011

Ghimbir

Incepand de azi o sa creez o noua categorie: ingrediente. Imi propun sa scriu despre fiecare ingredient folosit in retetele propuse ca sa invatam impreuna la ce e bun in afara de gust si hrana, care sunt efectele lui etc.

Voi incepe cu Ghimbirul care este printre condimentele mele preferate.

Imagine luata de aici
Ghimbirul are o forma neregulata, contorsionata si e noduros. Rizomii proaspeti de ghimbir pot fi gasiti acum si in hipermaketurile noastre  si pot fi pastrati cateva saptamani in frigider. El prezinta o coaja cu diferite nuante de cafeniu si un interior galben deschis cu o aroma racoritoare, asemanatoare citricelor, dar cu un gust puternic, intepator si iute. Datorita substantelor aromatice si-a castigat deja din vechime reputatia de planta afrodiziaca cu reale virtuti tonifiante.
Chinezii considera ghimbirul drept unul dintre cele 5 ingrediente principale in dietoterapie.

Utilizari culinare:
Ghimbirul este unul din cele mai versatile condimente, fiind folosit in absolut toate tipurile de preparate: sosuri, supe, feluri principale, deserturi si bauturi.
Daca ghimbirul proaspat este fiert, iuteala sa creste, iar aroma scade. Ghimbirul prajit are un gust diferit, iuteala sa domolindu-se. Merge foarte bine prajit alaturi de usturoi sau ceapa. In Evul Mediu ghimbirul a fost folosit si in aromatizarea berii adevarate.

Utilizari medicale:
  • In raceli actioneaza asupra plamanului, stomacului si splinei. O radacina praspata de ghimbir, rasa si fiarta in 250 ml apa timp de 10 minute produce un ceai cu efecte remarcabile in tratarea edemelor, vomei si tusei, inducand si o senzatie puternica de incalzire a corpului (efect sudorific pregnant). Atunci cand febra nu cedeaza fierbeti 100 g ghimbir proaspat si spalati tot corpul cu zeama rezultata. Ceaiul de ghimbir este un calmant ideal in inflamatiile gatului, sinuzite, ragusala, febra, eliminare de mucozitati;
  • Util persoanelor cu circulatie perfiferica deficitara;
  • Indigestia poate fi tratata daca mancati cateva bucatele de tulpina de ghimbir proaspat. Este calmant pentru durerile abdominale, ajuta digestia, elimina gazele, da pofta de mancare, neutralizeaza toxinele;
  • Prin stimularea metabolismului, aceasta planta ajuta la eliminarea toxinelor, precum si la intensificarea arderii grasimilor;
  • In caz de greata se tine sub limba o bucatica de radacina de ghimbir. Senzatia de greata si voma va disparea imediat;
  • Ghimbirul este util persoanleor deprimate, fara pofta de viata, lente, aducand tonus, energie si optimism;
  • In China este cunoscut ca antiasmatic de peste 3000 ani, folosindu-se suc de ghimbir si morcovi;
  • Ghimbirul este recomandat ca adjuvant in tratamentul a numerose afectiuni: sensibilitate la frig, dureri de gat, gripa, reumatism, rau de masina, tulburari de apetit, digestie dificila, astenie fizica si psihica, balonare etc;
  • 0,5 - 1,5 g praf de radacina de ghimbir luat de trei ori pe zi, inainte de masa, inlatura durerile de cap de natura nevralgica si spastica, greturile si voma (la femeile insarcinate), trateaza bronsita, frigiditate, cataracta;
  • ucide celulele canceroase in cazul cancerului ovarian;
  • este un antiinflamator natural, ajutand la reducerea durerii si inflamatiilor;
  • cele mai importante elemente nutritive prezente in ghimbir: potasiul, magneziul, cuprul, manganul si vitamina B6;
Alte utilizari:
  • Gratie uleiului esential pe care il contine, rizomul de ghimbir emana o savoare de lamaie piperata si confera astfel caldura si personalitate parfumurilor;
  • In spitalele din Beijing  este utilizat in tratamentul alopeciilor (cheliilor) sub forma de rondele proaspete. In Europa s-au fabricat lotiuni cu ghimbir pentru tonificarea si revitalizarea parului;
  • Lotiunile de corp pe baza de ghimbir au efecte de intinerire: hranesc epiderma si ii confera finete si suplete. 
  • Fiind bogat in magneziu, fosfor si acizi aminati ghimbirul este omniprezent in formule revitalizante ale cremelor de fata;
  • Moleculele aromatice de ghimbir trimit impulsuri creierului imediat ce ating pielea, relasand si detensionand musculatura
Actiune si beneficii:
  • revigorant, vasodilatator, efect de linistire si creaza echilibrare;
  • stimuleaza atractia fizica si memoria;
  • la nivelul aparatului genital  are actiune benefica asupra fertilitatii, creste volumul spermei;
  • aplicat pe piele ghimbirul mareste rezistenta la frig;
  • ajuta la ameliorarea durerilor musculare ce apar in urma efortului fizic (luati 2 g de ghimbir cand va intoarceti de la sala, de la jogging etc);
Retete cu ghimbir:
Bibliografie:

duminică, 17 aprilie 2011

Salata de fasole rosie cu tofu

Ma gandeam intr-o zi la munca ce pot sa fac rapid sa mancam. Mi-am amintit ca mai aveam o conserva de fasole rosie si m-am gandit ca e o solutie simpla si rapida.

A iesit o salata foarte buna, satioasa si hranitoare.

Ingrediente:
  • o conserva (200 g) fasole rosie;
  • o mana de mazare;
  • o jumatate de cutie de tofu (100 g) taiat cubulete;
  • masline;
  • 1 ceapa rosie;
  • patrunjel;
  • ulei;
  • zeama de lamaie;
  • sare;
  • piper;
Amestecam toate ingredientele si dam bolul la frigider macar o ora ca sa se imbine aromele. E foarte buna.

miercuri, 13 aprilie 2011

Paste cu sos cremos cu urzici

Ina are niste retete fantastice printre care si aceasta reteta cu macaroane cu sos cremoas la cuptor. De cand le-am facut prima data le-am declarat pastele mele preferate - am zis ca o sa fie pe meniul pentru ziua mea. Sunt absolut delicioase.

Am facut de cateva ori reteta asa cum e publicata la Ina, dupa care, ultima data i-am adaugat si uzici si a fost absolut delicios si asa.

Ingrediente:
  • 1 punga mica de paste;
  • 3/4 cana lapte de soia;
  • 1/2 cana apa;
  • 1/4 cana sos de soia;
  • 3/4 cana fulgi de drojdie  - eu nu am pus niciodata asa de mult si mi-a iesit de ficare data;
  • o jumatate lingurita paprika;
  • 1 catel de usturoi sau 1/4 lingurita praf de usturoi;
  • 1/4 lingurita sare;
  • o jumatate de cutie de tofu simplu - din cel de la Inedit in saramura am folosit eu;
  • 1/2 cana ulei de floarea soarelui;
  • 1 lingurita mustar;
  • un bol maricel de urzici;

Pastele se pun la fiert. In timp ce fierb preparam sosul prin adaugarea tuturor ingredientelor in blender. Urziciile se curata si se spala dupa care se adauga si ele in blender peste sos si se mai mixeaza pana la omogenizare. Sosul iese destul de fluid - nu va ingrijorati se va strange la cuptor. 

Cand pastele au fiert se trec printr-un jet de apa rece, se pun intr-o tava peste care se adauga sosul. Se amesteca si se da la cuptorul preincalzit. Se lasa la cuptor cam 15 minute pana cand se formeaza o pojghita deasupra. 

Se servesc calde. Noi le-am mancat cu salata coreeana de morcovi.

Reteta poate fi facuta si fara urzici sau cu orice alta frunza.

marți, 12 aprilie 2011

Beneficiile apei baute la timp

Am primit de curand acest mesaj si m-am gandit sa il impartasesc cu voi.

Timpul corect pentru a bea apa va imbunatati eficacitatea ei pentru corpul uman.
  • Doua pahare de apa imediat dupa trezire - ajuta la activarea organelor interne;
  • Un pahar de apa - 30 de minute inainte de o masa - ajuta digestia;
  • Un pahar de apa inainte de a face baie - ajuta la scaderea tensiunii sanguine;
  • Un pahar de apa inainte de culcare - ajuta la evitarea unui atac cerebral sau de cord;
Imagine luata de aici.

luni, 11 aprilie 2011

Intalnire potluck

Duminica am fost la prima mea intalnire potluck. Am gasit anuntul pe blogul Ramonei, am intrebat daca pot sa merg si eu (cu sotul si cu sora), s-a aprobat asa ca m-am apucat de treaba.

Am mancat pe saturate, ne-am cunoscut, am impartasit experiente si am ras.

Mancarea a fost delicioasa si oamenii deosebiti.

Din meniul zilei (daca aveti linkuri si pentru celelalte retete va rog sa ma anuntati :D):
O parte din masa noastra

duminică, 10 aprilie 2011

Salata coreeana de morcovi

De cand am vazut prima data aceasta reteta mi-a aparut un zambet mare pe fata. Am salvat-o si am cumparat morcovi de la piata.

Ingrediente:
  • 6 morcovi maricei;
  • 3-4 linguri ulei - eu am pus de masline;
  • 3 linguri de lamaie - in reteta originala era otet de mere;
  • 6 catei de usturoi maruntiti mici;
  • coriandru macinat - dupa gust;
  • 1 ligurita fulgi de chilli - sau dupa gust;
  • seminte de susan - alb si negru;
  • sare, piper;

Se curata morcovii si se dau pe razatoarea care ii face lungi si subtiri. Eu nu am o astfel de razatoare asa ca prima data m-am chinuit sa ii maruntesc cu cutitul, iar a doua oara i-am taiat fasii cu mandolina si apoi i-am maruntit cu cutitul. Este migalos asa, dar merita efortul pt gustul bun al salatei.

Adaugam peste morcovi toate ingredientele, se amesteca cu mana strangand ca sa se imbibe morcovii cu toate mirodeniile si se da la frigider cu capac pana a doua zi astfel incat sa se patrunda bine gusturile.

Se serveste cu susan deasupra. 


Asa a aratat taiata cu mandolona si maruntita cu cutitul. In aceasta am pus si susan alb.


sâmbătă, 9 aprilie 2011

Gingerata - bautura cu ghimbir si lamaie

De cand am descoperit ghimbirul a devenit unul din condimentele mele preferate. Este extraordinar si in plus si foarte benefic organismului.

Cand am gasit aceasta reteta la Ligia am purces indata la magazin sa cumpar ingredientele:
  • o bucata de ghimbir cam de 3 cm;
  • zeama de la 2 lamai;
  • 3-4 linguri indulcitor natural (miere, sirop de artar etc);
  • un litru de apa;
Gingerata
Se pun toate in blender (ghimbirului i se curata coaja inainte) si se mixeaza pana se maruntesc bine bucatiile de ghimbir (deoarece e destul de atos e bine sa il taiem cubulete mai mici inainte de a-l introduce in blender si la final se strecoara: ori prin strecuratoare fina, ori tifon ori printr-o punga speciala).

Este o bautura grozava, delicioasa, a devenit preferata mea. E ieftina (cam 2 lei) si foarte usor de facut (max. 5 minute)!

vineri, 8 aprilie 2011

Drob de nuca

Drobul Inei este absolut o minunatie: este foarte consistent, se face usor si e delicios - ca de altfel toate retetele ei.

Ingrediente:
  • 200 g nuca macinata;
  • 3 cartofi medii (200 g) fierti in coaja;
  • 200 g ceapa;
  • 200 g pesmet - eu am maruntit in robot niste paine wassa intarita;
  • 1 legatura marar;
  • 2-3 linguri vegeta naturala;
  • o ceasca de fulgi de ovaz;

Ceapa si mararul se toaca marunt, cartofii curatati de coaja se dau pe razatoarea mica. Cu exceptia fulgilor de ovaz se pun toate ingredientele intr-un bol maricel si se amesteca.

Se pune o cana jumatate de apa la fiert. In momentul in care apa incepe sa fiarba se stinge focul si se pun fulgii de ovaz. Se lasa la inmuiat 5 minute cu capacul pus, apoi se strecoara si se adauga peste compozitia de mai sus.

Compozitia trebuie sa devina bine legata si un pic lipicioasa. Se aseaza intr-o tava de teflon (altfel trebuie unsa cu ulei). Eu am pus in 2 tavi ca sa aiba mai multa parte crocanta la exterior. O lasam la cuptor cam 40 de minute, cuptor incins la 180 grade. Cand e gata il rasturnam pe un platou.

Este foarte bun cu piure, cu salate, chiar si simplu!

joi, 7 aprilie 2011

La inceput ... Foarte bune!

La început...
...era întuneric... şi Dumnezeu a zis:
-  „Să fie lumină!...” Astfel am avut energie, lumină, căldură, bună dispoziţie. Aceasta a fost prima componentă din S-A-N-A-T-A-T-E: S – soarele.
- „Să fie o întindere între ape...” Astfel a fost creat oxigenul – combustibilul corpului uman. Aceasta a fost a doua componentă din S-A-N-A-T-A-T-E: A – aerul.
- „Iată că v-am dat orice iarbă care face sămânţă şi care este pe faţa întregului pământ, şi orice pom, care are în el rod cu sămânţă: aceasta să fie hrana voastră.” Astfel ni s-a pus la dispoziţie o varietate de elemente nutritive numai bune pentru dezvoltarea armonioasă a trupului uman şi efectuarea activităţiilor de zi cu zi. Aceasta a fost a treia componentă din S-A-N-A-T-A-T-E: N – nutriţia.
- „Domnul Dumnezeu a luat pe om şi l-a aşezat în grădina Edenului, ca s-o lucreze şi s-o păzească.” Astfel trăim mai mult, avem un trup dezvoltat armonios, nu mai suntem deprimaţi căci suntem destinaţi mişcării. Aceasta a fost a patra componentă din S-A-N-A-T-A-T-E: A- activitatea fizică.
- „Poţi să mănânci după plăcere din orice pom din grădină, dar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca din el vei muri negreşit.” Astfel am învăţat că există lucruri de la care trebuie să ne abţinem pentru a trăi sănătoşi pană la adânci bătrâneţi. Aceasta a fost a cincea componentă din S-A-N-A-T-A-T-E: T – temperanţă.
- „Să se strângă la un loc apele...” Astfel curăţenia atât extern, cât şi intern a putut fi menţinută. Aceasta a fost a şasea componentă din S-A-N-A-T-A-T-E: A – apa.
- „În ziua a şaptea s-a odihnit de toată lucrarea Lui pe care o făcuse.” Astfel organismul se reface periodic, atât după o zi de activitate, cât şi la sfârşit de săptămână. Aceasta a fost a şaptea componentă din S-A-N-A-T-A-T-E: T – tihna (odihna).
- „Apoi Domnul Dumnezeu a sădit o grădină în Eden ... şi a pus acolo pe omul pe care îl întocmise... Domnul Dumnezeu a făcut...”. Astfel nu era stres căci Domnul Dumnezeu făcea şi omul doar administra. Aceasta a fost ultima componentă dinS-A-N-A-T-A-T-E: E – echilibrul mental şi spiritual.
... Dumnezeu s-a uitat la tot ce făcuse şi iată că toate erau FOARTE BUNE!

miercuri, 6 aprilie 2011

Salata de sfecla rosie cu hrean si mar

Obisnuiam sa fac salata de sfecla cu hrean si lamaie, dar cand am gasit la Ramona si cu mar am zis sa-i dau o sansa si acestei combinatii. Vreau sa va spun ca a iesit absolut grozav si cu gustul dulce - acrisor al marului si cu iutimea hreanului. Pe deasupra e si foarte simplu de facut.

Ingrediente:
  • o sfecla rosie maricica rasa;
  • 1 mar;
  • 2 linguri de hrean ras mic;
  • ulei;
  • zeama de lamaie;

Se amesteca toate ingredientele, hrean, ulei si zeama de lamaie se adauga in functie de gust. Se lasa putin cat sa se intrepatrunda gusturile si e gata de savurat.

marți, 5 aprilie 2011

Am abordat pana acum fiecare litera din S-A-N-A-T-A-T-E, care formeaza un manunchi de factori sanogeni care au o influenta covarsitoare asupra starii de sanatate, astfel: expunerea ratonala la razele solare (S), respiratia corecta (A), alimentatia rationala (N), activitatea fizica sustinuta (A), evitarea drogurilor (T), hidratarea adecvata (A), odihna regulata (T) si controlul stresului (E).

Denumirea celor 8 factori sanogeni formeaza un acronim usor de retinut:
S-A-N-A-T-A-T-E in romana sau NEW START in engleza.

N         - nutrition                                     S        - soare
E         - exercise                                     A        - aer
W        - water                                         N       - nutrţie
S          - sunlight                                      A       - apă
T         - temperance                                T       - tihnă
A         - air                                             A      - activitate fizică
R         - rest                                           T      - temperanţă
T         - trust in Divine Power.                E       - echilibru mental şi spiritual.

Nu am pretentia nici pe departe ca am abordat tot ce tine de acesti factori, dar am incercat, pe cat posibil sa dau minime informatii pentru o sanatate mai buna. Voi mai scrie in continuare articole pe aceste teme, stiri, studii.

luni, 4 aprilie 2011

E - Echilibru mental si spiritual

Nu exista om pe fata pamantului care sa nu se confrunte zi de zi cu probleme. Autobuzul care nu vine la timp, preturile care cresc fara oprire, sesiunea care se apropie, raceala copilului etc. Traim intr-un secol al vitezei si aproape toti, fara exceptie, ne plangem sau, dimpotriva, ne laudam cu viata stresanta pe care o ducem. 

Imagine luata de aici
Stresul este reactia organismului nostru la factorii stresori. Stresul este raspunsul organismului la evenimentele amenintatoare, la situatiile cu care ne confruntam.

Reactia la stres consta, pe de o parte, in reactii fizice: cresterea ritmului batailor inimii, cresterea tensiunii arteriale, cresterea ritmului respiratiei, cresterea tonusului muscular. Pe de alta parte, au loc reactii psihice: atentia creste la maximum, simturile cresc brusc intr-o stare de alerta crescuta si, de obicei, pot sa trezeasca brusc o multime de emotii ca de exemplu: teama, mania, indarjirea, disperarea etc. Menirea tuturor acestor reactii este de a ne face in stare sa depasim o situatie critica de scurta durata.

Iata pasii care trebuie parcursi pentru a contracara eficient stresul excesiv:
  1. Recunoasterea starii de stres:
    1. semne fizice: dureri de cap, oboseala generala, dureri de spate etc;
    2. semne psihologice: neliniste, labilitate afectiva, nemultumire etc;
    3. semne comportamentale: vorbire agitata, iritabilitate, neglijarea muncii, roaderea unghiilor etc;
  2. Recunoasterea factorilor stresori si evaluarea intensitatii lor: iata o clasificare simpla a lor:
    1. stresori fizici: boli, accidente, operatii, vreme, aglomeratia din oras;
    2. stresori senzoriali: farurile masinilor, reclamele luminoase, aspiratorul, muzica veciniilor;
    3. stresori informationali: radioul, televizorul, internetul, ziarele - toate ne asalteaza cu informatii, noutati, vesti;
    4. stresori decizionali: hotararile pot fi o sursa importanta de stres;
    5. stresori relationali: neintelegeri, certuri, tensiuni intre colegi, rude etc. 
  3. Reducerea sau chiar evitarea factorilor de stres: desigur multe evenimente nu depinde de noi, scapa de sub controlul nostru, dar, daca suntem atenti, putem identifica numeroase surse de stres care depind de noi si putem astfel sa reducem nivelul general de expunere la stres. 
  4. Reevaluarea situatiilor: este un punct esential pentru ca, de cele mai multe ori, problemele nu sunt asa de grave cum le simtim noi. Puneti-va intotdeauna 2 intrebari:
    1. Ajuta cu ceva daca ma enervez (sau plang, sau ma irit, sau ma razbun, sau dau cu pumnul in masa etc?)
    2. Ce pot sa fac pentru a rezolva problema? Dupa ce ati stabilit raspunsul la aceasta intrebare (de preferat pe o foaie de hartie) treceti imediat la punctul urmator;
  5. Apelati la ajutorul altora: daca vrei sa gasesti un om binevoitor si de incredere vei gasi - "unde-s doi puterea creste". Nu are nici un sens sa va luptati singuri;
  6. Adoptarea si manifestarea unei atitudini pozitive: aceasta atitudine, sau dispozitie, are un temei adanc in convingerea ca Dumnezeu exista, ca El ne iubeste si ne poarta de grija. Atunci cand aceasta incredere este elementul pivot al vietii noastre afectiv-emotionale si intelectuale disperarea, teama, ingrijorarile - desi prezente in continuare - nu ne mai pot coplesi.
Cercetarile arata ca omul modern se simte din ce in ce mai nesatisfacut. Sperantele ne sunt in mod permanent si in mod exagerat hranite de reclamele nerealiste, de tot felul de guru experti in autoajutorare, care ne promit cata luna-n si-n stele, precum si de increderea noastra copilareasca in capacitatea medicinei de a ne vindeca de toate suferintele. Si, in vreme ce deceptiile se acumuleaza, traim de azi pe maine, cautand piesele lipsa din mozaicul vietii noastre.

Luati-va obiceiul sa priviti lucrurile cu calm, sa nu va suparati si sa va nelinistiti, sa nu pastrati pica pe cineva si sa intampinati surazand si increzator problemele vietii. 

S-a dovedit de nenumarate ori ca aceasta atitudine de echilibru mental este un factor esential pentru sanatate. Cei indispusi si depresivi sunt afectati mai frecvent de cancer. Nu este usor sa pastram aceasta pace mentala in mijlocul atator tensiuni si probleme pe care ni le pune viata moderna. Increderea si credinta pot face mult pentru a obtine o buna dispozitie mentala si pacea spirituala de care vor beneficia atat sanatatea mentala cat si cea fizica. Lucrul acesta se intampla pentru ca cel credincios traieste cu o speranta ferma intr-un viitor mai bun si cu convingerea ca exista Cineva deasupra lui, care il intelege si-l iubeste.

Buna dispozitie mentala influenteaza in mod hotarator buna functionare a organismului nostru. Nimic nu ajuta mai mult la sanatatea corpului si a sufletului nostru ca pastrarea unui spirit de multumire.

Un corp sanatos, o minte sanatoasa si un spirit sanatos - in vederea unui caracter drept si frumos - iata un ideal pentru fiecare. Cum ar arata lumea noastra daca tot mai multi oameni si-ar insusi acest ideal?    

Bibliografie:
Neagu, Cristina (coord.), Manualul instructorului de exploratori, Ediţia a II-a revizuită, Casa de Editură Viaţă şi Sănătate, Bucureşti, 2006;
Diehl, Hans şi Ludington, Aileen, Tablete de stil de viaţă, Ediţia a V-a, Casa de Editură Viaţă şi Sănătate, Bucureşti, 2007;
Pamplona-Roger, Jorge D., Poftă bună, Casa de Editură Viaţă şi Sănătate, Bucureşti, 1998;

duminică, 3 aprilie 2011

Pateu de linte

Imi place foarte mult lintea - gatita in orice fel - de aceea, cand am gasit aceasta reteta m-am bucurat tare mult si m-am pus pe treaba.

Ingrediente:
  • 150 grame de linte verde;
  • 3 cartofi fierti;
  • usturoi (2-3 catei);
  • ulei de floarea soarelui (2 linguri);
  • patrunjel proaspat sau alte condimente preferate;
  • sare dupa gust;



Lintea si cartofii se fierb separat si se lasa la racit, apoi se pun toate ingredientele in blender si se mixeaza pana rezulta o pasta omogena si cremoasa. Inainte de consumare ar fi preferat sa stea cateva ore la frigider pentru a se patrunde gusturile.

Eu le-am servit cu paine de tip wassa (doar ca de data asta nu am mai pus drojdie si am facut-o mai subtire) si cu salata.

vineri, 1 aprilie 2011

Pate verde condimentat

Ingrediente:
  • o legatura de patrunjel;
  • o legatura de marar;
  • o bucata mica de salata verde;
  • o jumatate de ceasca de seminte de floarea soarelui;
  • o jumatate de ceasca combinatie de seminte: in, susan, dovleac;
  • 2 catei de usturoi;
  • zeama de la o lamaie;
  • 2-3 linguri ulei de masline;
  • piper, chili, sare;
  • apa;

Cantitatiile ingredientelor se pot schimba in functie de preferinte (de ex. se poate elimina mararul si pus mai mult patrunjel). De asemenea, si in loc de salata se poate pune orice alta frunza verde (spanac, frunze de ridiche - asa era in reteta originala, leurda etc).

Se pun toate in blender si se mixeaza pana rezulta un pate cremos - se adapteaza cantitatea de apa in functie de textura dorita.